Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
testek
169 Postów
Henryk Owsianko
(HenrykO)
Stary wyjadacz
Bella, pisze się : "nadużywają" !
Zgłoś wpis
169 Postów
Henryk Owsianko
(HenrykO)
Stary wyjadacz
Zła opinia na temat Polaków, nie jest żadnym problemem !!!
Problemem jest nasza zaściankowość i ciemnota. Na styku z kulturą zachodnią wypadamy okropnie. Te wszystkie przymioty, o których w kraju mówimy bez zmrużenia oka na zachodzie stają się dla nas nie do przyjęcia. Np. w kraju uważamy, ze jesteśmy tolerancyjni a na budowie w Holandii lub Belgii nie chcemy pracować z kolorowymi. W kraju uważamy się za fachowców a w zetknięciu z nowymi technologiami wracamy do przedszkola.
Przykłady można mnożyć ale natychmiast znajdzie się ktoś, kto stwierdzi, że nie dotyczy to wszystkich. Bardzo ładnie jest ten temat pokazany w filmie "Testosteron", gdzie panowie rozmawiają o dziwkach. Najpierw wysuwają tezę, że co druga kobieta to dziwka, a po krótkiej analizie okazuje się, że żadna z kobiet im bliskich do tego miana nie pasuje.
Większość z nasz, Polaków, doskonale wie, kim jest sąsiad, co powinien robić, jak sie powinien zachowywać i co robi żle. Ale już gdyby spytać siebie samych ? Wszystko robimy dobrze albo na wszystko mamy wytłumaczenie. My możemy opluwać innych ale gdy ktoś mówi o nas, to "się czepia", albo "obrabia nam tyłek".
Polak nigdy nie czuje się winny !!!
Cokolwiek by zrobił.
Cynizm i hipokryzja.
A gęba pełna frazesów.
Wszędzie nam ktoś robi krzywdę i nikt nie wie dlaczego
Pozdrawiam z Belgii
Zgłoś wpis
12 Posty
Joanna Zygo
(orchidea)
Bywalec
dla mnie jest to problem i jest mi smutno ponieważ doznałam dyskryminacji z powodu tego, że jestem z Polski. Odmówiono mi np. leczenia, mówiąc: "Come back to your own country".
Jest mi przykro z powodu reakcji Holendrów na to, skąd pochodzę. Zawsze byłam dumna z tego, że jestem Polką i we Francji gdzie mieszkałam przez rok, ludzie reagowali bardzo entuzjastycznie i miło.
Myślę, że zbyt łatwo przypinają "łatkę" różnym nacjom, nie biorąc pod uwagę tego, że ludzie są różni niezależnie od tego z jakiego kraju pochodzą. Jestem po prostu sobą i skąd pochodzę nie ma znaczenia. Chcę być trktowana za to kim jestem a nie skąd pochodzę.
Zgłoś wpis
Początkujacy
Dawać powinni zadarmo wódę i narkotyki sama chołota się wykończy! Będzie spokuj i mniej wstydu.
Zgłoś wpis

Bliżej nas